× Με τον όρο overclocking θέλουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένας χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί χωρίς να προβεί σε ενέργεια αναβάθμισης του συστήματος του να μπορέσει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό απόδοσης, δηλαδή να κάνει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή να τρέχει σε μεγαλύτερη συχνότητα από την εργοστασιακή του. Λογικό είναι τέτοιες πράξεις μερικές φορές να οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα είτε σε αδιέξοδα, αν όμως παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τα αποτελέσματα θα είναι άκρως θετικά και ικανοποιητικά. Σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να εξηγήσει τους τρόπους επιτυχίας του υπερχρονισμού, τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος, τις διαδικασίες προφύλαξης από τυχόν επικείμενες ζημιές, τα είδη υπερχρονισμού που υπάρχουν, τις εφαρμογές του υπερχρονισμού στον κόσμο της πληροφορικής καθώς και αν τελικά αξίζει μία τέτοια προσπάθεια."
Τρόποι εφαρμογής της θεωρίας του overclocking

Overclocking κάρτας γραφικών

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #41 από akis
Overclocking κάρτας γραφικών δημιουργήθηκε από akis
Overclocking κάρτας γραφικών

Οι κάτοχοι υπολογιστών έχουν σίγουρα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση το σύστημά τους να μη τα καταφέρνει τόσο καλά με κάποιο παιχνίδι και να αναζητούν υψηλότερες επιδόσεις, ώστε το αγαπημένο τους game να είναι playable. Η αναβάθμιση κυρίως της κάρτας γραφικών είναι σίγουρα μια λύση, που όμως απαιτεί χρήματα αλλά και γνώσεις. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα τρόπος για να μπορέσει κάποιος να πετύχει 5-10% αύξηση του frame rate εύκολα και -σχετικά- ακίνδυνα και ονομάζεται overclocking. Για όσους δε γνωρίζουν, με τον όρο αυτό εννοούμε τη ρύθμιση της συχνότητας λειτουργίας σε τιμή μεγαλύτερη από την ονομαστική. Το overclocking ξεκίνησε από τους επεξεργαστές 20 χρόνια πριν, αλλά εδώ και καιρό έχει «περάσει» και στο χώρο των καρτών γραφικών, με τις διάφορες εταιρείες που κατασκευάζουν κάρτες να έχουν στη προϊοντική του γκάμα εξειδικευμένα μοντέλα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς που αρέσκονται στο χόμπυ του overclocking.



Όπως λοιπόν έχουμε μια συχνότητα λειτουργίας για τον επεξεργαστή (πχ 3,4GHz) έτσι υπάρχει μια αντίστοιχη συχνότητα για το chip γραφικών που ενσωματώνει η εκάστοτε κάρτα γραφικών. Για παράδειγμα η ολοκαίνουρια Radeon HD7970 που παρουσιάσαμε εδώ, διαθέτει chip γραφικών που λειτουργεί στα 925MHz. Κάθε κάρτα γραφικών βέβαια, συνοδεύεται και από μια ποσότητα μνήμης την οποία και χρησιμοποιεί για να αποθηκεύει εκεί τα δεδομένα απεικόνισης των παιχνιδιών (πχ textures), η οποία με τη σειρά της λειτουργεί και αυτή σε κάποια συχνότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μνήμες του υπολογιστή. Στο παράδειγμά μας της HD7970 που θα χρησιμοποιήσουμε και παρακάτω, η μνήμη λειτουργεί στα 1375MHz. Κάθε ηλεκτρονικό μέρος χρειάζεται φυσικά και ρεύμα για να λειτουργήσει και το οποίο λειτουργεί με μια συγκεκριμένη τάση. Η τάση λειτουργίας του chip γραφικών της HD7970 είναι ρυθμισμένη από το εργοστάσιο στα 1,174Volt. Όλες οι παραπάνω τιμές είναι αυτές με τις οποίες έχει προ-ρυθμίσει η AMD κάθε κάρτα γραφικών HD7970. Όμως οι τιμές αυτές δεν είναι κλειδωμένες, αλλά μπορούν να αλλαχθούν χρησιμοποιώντας τη κατάλληλη εφαρμογή, η οποία δεν είναι άλλη από το MSI Afterburner, ένα δωρεάν utility που δουλεύει με κάθε κάρτα γραφικών και επιτρέπει το εύκολο overclocking μέσα από τα Windows (Σημείωση: Στη περίπτωση των καρτών με chip Nvidia υπάρχει ακόμα μια συχνότητα που ονομάζεται shader clock, όμως μικρή σημασία έχει γιατί η τιμή της συχνότητα αυτής είναι «δεμένη» με τη συχνότητα της GPU με μια σχέση 2:1).

Αφού κατεβάσουμε την τελευταία beta έκδοση του προγράμματος (2.2.0 Beta 10 στη περίπτωσή μας), φορτώνουμε την εφαρμογή και εμφανίζεται μια οθόνη που αποτελείται από δυο κολλημένα παράθυρα. Στο αριστερό παράθυρο εμφανίζονται μπάρες με τις τιμές που αναφερθήκαμε νωρίτερα ενώ στο δεξί εμφανίζονται ένας ενημερωτικός πίνακας που μας δείχνει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη κάρτα γραφικών, όπως για παράδειγμα τη θερμοκρασία της GPU, την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα και τη συχνότητα λειτουργίας πυρήνα και μνήμης. Καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στις τιμές αυτές, όμως εμείς θα ασχοληθούμε με τις μπάρες για τάση λειτουργίας (Core Voltage), συχνότητα πυρήνα (Core Clock) συχνότητα μνήμης (Memory Clock) και ταχύτητα περιστροφής ανεμιστήρα (Fan Speed). Η τελευταία μπάρα μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε εντελώς χειροκίνητα τη ταχύτητα του ανεμιστήρα και να μην αφήνουμε την ίδια την κάρτα να το κάνει κάτι βολικό για τις δοκιμές, αλλά όχι για συνεχή χρήση αφού βάζοντας τη μπάρα τέρμα δεξιά, στη τιμή 100 (Max), ο ανεμιστήρας της κάρτας θα αρχίσει να κάνει σαν «τρένο» από τη φασαρία ρίχνοντας ταυτόχρονα όμως και τη θερμοκρασία αρκετά χαμηλότερα.

Τώρα έρχεται η ώρα του overclocking του GPU της κάρτας γραφικών. Ένας γενικός κανόνας του overclocking λέει ότι αυξάνοντας την όποια συχνότητα λειτουργίας κατά 10%, γενικά είμαστε ασφαλείς και δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο. Ωστόσο στη περίπτωση κάποιου άπειρου, καλό είναι το overclocking να ξεκινήσει από μικρότερα ποσοστά και συγκεκριμένα από το 5%. Βάζουμε λοιπόν τη τιμή Core Clock από 925 στα 970MHz, ποσοστιαία αύξηση που είναι ελάχιστη και πατάμε Apply. Κανονικά θα έπρεπε να αυξήσουμε λίγο και την τάση λειτουργίας (Core Voltage) όμως αυτό είναι ένα βήμα που δε χρειάζεται πάντα να κάνουμε, καθώς μάλιστα δεν είναι διαθέσιμο για αλλαγή σε όλες τις κάρτες. Τη συχνότητα λειτουργίας της μνήμης γενικά δεν την πειράζουμε, γιατί η μνήμη έχει πολύ μικρότερες αντοχές στην αύξηση της συχνότητας λειτουργίας. Αφού κάποιος μάθει τα όρια του chip γραφικών, τότε μπορεί να πειραματιστεί με τη μνήμη.



Τώρα είναι η ώρα της δοκιμής. Πηγαίνουμε στο αγαπημένο μας παιχνίδι -αφήνοντας το Afterburner ανοιχτό στο background. Αφού παίξουμε κάνα μισάωρο και το σύστημα δεν κολλήσει, γυρνάμε στο desktop και βλέπουμε από τις μπάρες στο δεξί μέρος τις ενδείξεις της θερμοκρασίας και της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα. Αν αυτές φαίνονται καλά (πχ θερμοκρασία μέχρι 90-95 βαθμούς και μέγιστη ταχύτητα περιστροφής στο 50%). Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία overclocking στα 1020MHz, τσιμπώντας ελαφρώς και την τάση (πχ στα 1,2V). Παίζουμε ξανά το αγαπημένο μας παιχνίδι (έχοντας ξεκινήσει ήδη να αυξάνουμε το frame rate). Αν δεν κολλήσει και θέλουμε να πειραματιστούμε περισσότερο, τότε κάνουμε τα πάντα από την αρχή. Αν το σύστημα κολλήσει, σημαίνει ότι φτάσαμε στα όρια του chip γραφικών ή η θερμότητα έχει αρχίσει να επηρεάζει το chip). Ξεκινάμε το σύστημα και βάζουμε στο Afterburner τιμές ελαφρώς μικρότερες από τις τελευταίες. Ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε τη βέλτιστη ρύθμιση,



Σε γενικές γραμμές, το overclocking είναι θέμα πειραματισμού αφού δεν υπάρχουν κανόνες πέρα από τους γενικούς τρεις:

1. Μικρά βήματα
2. Καλή ψύξη
3. Υπομονή, υπομονή, υπομονή.

Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο με το overclocking να προκληθεί ζημιά στο hardware γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ερωτήσεις, απορίες και ότι θέλετε, εδώ είμαι για να βοηθήσω με χαρά. Καλές προσπάθειες και καλή επιτυχία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.093 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."