× Με τον όρο overclocking θέλουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένας χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί χωρίς να προβεί σε ενέργεια αναβάθμισης του συστήματος του να μπορέσει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό απόδοσης, δηλαδή να κάνει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή να τρέχει σε μεγαλύτερη συχνότητα από την εργοστασιακή του. Λογικό είναι τέτοιες πράξεις μερικές φορές να οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα είτε σε αδιέξοδα, αν όμως παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τα αποτελέσματα θα είναι άκρως θετικά και ικανοποιητικά. Σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να εξηγήσει τους τρόπους επιτυχίας του υπερχρονισμού, τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος, τις διαδικασίες προφύλαξης από τυχόν επικείμενες ζημιές, τα είδη υπερχρονισμού που υπάρχουν, τις εφαρμογές του υπερχρονισμού στον κόσμο της πληροφορικής καθώς και αν τελικά αξίζει μία τέτοια προσπάθεια."
Τρόποι εφαρμογής της θεωρίας του overclocking

Τρόποι ψύξης κατά την διάρκεια του υπερχρονισμού

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #26 από johnmadas
Τρόποι ψύξης κατά την διάρκεια του υπερχρονισμού
Ανέκαθεν στα ηλεκτρονικά υπήρχε φόβος για την αυξημένη θερμοκρασία, αυτό συμβαίνει γιατί το ρεύμα όταν περνάει μέσα από κυκλώματα και τρανζίστορ προκαλεί την θέρμανση τους. Αυτό το φαινόμενο υπήρχε και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό ώστε να χρειάζεται κάποιο μέσω ψύξης, αυτό ίσχυε μέχρι και τα τελευταία χρόνια, τώρα ποια που οι ταχύτητες είναι εξωφρενικά μεγάλες χρειάζεσαι μία εξίσου μεγάλη ψήκτρα για να κρατά των επεξεργαστή ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του υπολογιστή σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ψύξεις έναν επεξεργαστή ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς: α.Ψύξη με αέρα Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο γνωστός και ο πιο διαδεδομένος και αυτό γιατί είναι ο πιο φθηνός και ο πιο εύκολα υλοποιήσιμος. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από έναν ανεμιστήρα στερεωμένο πάνω σε μία ψήκτρα, αναλόγως με το μέγεθος της ψήκτρας και το υλικό της καθώς και με το μέγεθος του ανεμιστήρα και τις στροφές ανά δευτερόλεπτο, παίρνουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το καλύτερο μέταλλο για την αποβολή είναι το ασήμι αλλά επειδή είναι ακριβό χρησιμοποιείται ο χαλκός και μετά το αλουμίνιο. Όσο πιο μεγάλη είναι μία ψήκτρα τόσο καλύτερη αποβολή θερμοκρασίας έχει από την βάση ή το σημείο επαφής στις άκρες τις. Ένας ανεμιστήρας όσο πιο μεγάλος είναι και όσο πιο πολύστροφος τότε μας δίνει καλύτερη αποβολή θερμότητας πάνω από την ψήκτρα και τελικώς πάνω από τον επεξεργαστή. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από πολύ καλά μέχρι τελείως άσχημα.
β.Ψύξη με νερό Αυτού του είδους η ψύξη έχει απήχηση σε λίγα άτομα και αυτό γιατί είναι ακριβή ακόμα και στην πιο απλή υλοποίηση της, και επειδή όλοι ξέρουμε ότι ηλεκτρονικά μέρη + νερό = βραχυκύκλωμα. Βεβαίως από την άλλη τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά έως άριστα. Το σύστημα αυτό αποτελείται συνήθως από μία δεξαμενή με μία τρόμπα νερού, ένα ψυγείο τύπου αυτοκινήτου, ένα κομμάτι μέταλλο με εσωτερική σωλήνωση που ακουμπά στον επεξεργαστή καθώς και σωληνώσεις. Εδώ συνήθως αλλάζουν τα μεγέθη για να αλλάξει και η αποτελεσματικότητα, καθώς και ότι ο κανόνας των μετάλλων ισχύει και εδώ ειδικότερα στο μέρος που ακουμπά ο επεξεργαστής.
γ.Διάφοροι τρόποι ψύξης Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ψύξεις έναν επεξεργαστή, μερικοί από αυτούς είναι με την χρησιμοποίηση peltiers(σύστημα με δύο πλάκες που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να παίρνει από την μία πλάκα την θερμότητα και να την μεταδίδει στην άλλη), με την χρησιμοποίηση ξηρού πάγου ή υγροποιημένου υδρογόνου, με την χρησιμοποίηση συστημάτων ψύξης όπως των ψυγείων.
Για τον απαιτητικό χρήστη και η ψύξη με νερό κάνει καθώς και η ψύξη με αέρα, επίσης τα peltiers είναι μία πολύ καλή λύση, για το άτομο όμως που θέλει να ασχοληθεί μόνο μία φορά με το κεφάλαιο ψύξη το καλύτερο είδος είναι η ψύξη με αέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι αναλόγως με τις στροφές ενός ανεμιστήρα πηγαίνει και ο θόρυβος, για αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί πολλές φορές το αντιστάθμισμα θορύβου και απόδοσης είναι δυσανάλογο.

MaDTeCH
Forum τεχνολογίας - Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Services - Web Design - Αναβαθμίσεις - Service H/Y & Δικτύων.
Supported by www.madtech.gr
Last edit: 12 Χρόνια 1 Μήνας πριν by johnmadas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.175 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."