× Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.
H σειρά εμφανίστηκε πρώτα από την Microsoft το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούριο σύστημα της Apple, τον Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον. Tα Microsoft Windows τελικά επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται περίπου στο 90%. Tα Microsoft Windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα.

Δοκιμάζουμε το Acer Iconia Tab W510P με Windows 8

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #1475 από akis
Δοκιμάζουμε το Acer Iconia Tab W510P με Windows 8 Pro

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 16:32
Πριν λίγες μέρες είδαμε πως η Samsung αποσύρει σταδιακά τα Windows RT tablets της από την Γερμανία επειδή δεν πουλάνε όσο θα ήθελε. Και λογικό καθώς ο κόσμος δεν θεωρεί ότι αξίζει να δώσει τόσα χρήματα για ένα "λειψό" λειτουργικό δεδομένου του ότι δεν μπορεί να τρέξει όλες τις εφαρμογές των Windows. Τι γίνεται όταν όμως το tablet τρέχει Windows 8 Pro; Είχαμε στα χέρια μας το Acer Iconia Tab W510P και σας το παρουσιάζουμε.
Καταρχήν ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά του:
Windows 8 Pro
Διπύρηνος επεξεργαστής Intel Atom Z2760 στο 1.80GHz
2GB RAM
64GB αποθηκευτικού χώρου
Οθόνη 10.1'' HD LED (1366x768)
Intel GMA GPU
Πίσω κάμερα στα 8MP καθώς και μία μπροστινή
Wifi, Bluetooth,NFC
microUSB, microHDMI, microSD, 1xUSB (στο πληκτρολόγιο)
Εξωτερικό πρόσθετο πληκτρολόγιο
3650mAh μπαταρία
Όλα αυτά με τιμή περίπου στα 600€ τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα του είδους κοστίζουν πολύ περισσότερο. Τι γίνεται όμως; Πώς είναι να έχεις ένα Windows 8 Pro tablet; Μπορεί να αντικαταστήσει τον υπολογιστή σου; Αυτές τις μέρες παίξαμε μαζί του και σας απαντάμε παρακάτω.
Με το που πρωτοάνοιξα το tablet ήρθα αντιμέτωπος με το πρώτο setup των Windows. Αφού ξεμπέρδεψα αντίκρυσα την αρχική οθόνη του νέου λειτουργικού. Το λειτουργικό το δουλεύω εδώ και ένα χρόνο από τις beta εκδόσεις του και το γνωρίζω. Αυτό που δεν είχα συνηθίσει όμως είναι να το δουλεύω σε μια οθόνη αφής.

Τα gestures είναι πανεύκολα και τα μαθαίνεις αμέσως. Με slide από τα δεξιά ανοίγει η Charm Bar με επιλογές για αναζήτηση, πρόσβαση στο Start Menu και τις ρυθμίσεις. Όλες οι Metro εφαρμογές έχουν τις ρυθμίσεις τους σε αυτό το σημείο για να μη τις ψάχνετε. Με slide από κάτω βλέπετε κάποιες πρόσθετες επιλογές σε κάθε οθόνη/εφαρμογή.

Μπαταρία
Ξεκινάω με την μπαταρία γιατί ήταν κάτι που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Το tablet κρατάει αρκετή ώρα. Αν σκεφτείτε ότι τρέχει την πλήρη έκδοση των Windows και όλες τις εφαρμογές που μπορεί να φανταστεί κανείς η διάρκειά του είναι μεγάλη. Ώρες δε θα έλεγα καθώς όλα εξαρτώνται από τη χρήση που του κάνει κανείς. Το καλύτερο από όλα είναι πως όταν δεις ότι πας να ξεμείνεις το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το πληκτρολόγιο. Η Acer ξέροντας τις ανάγκες για αυτονομία πρόσθεσε κάτω από το πληκτρολόγιο και μια δεύτερη μπαταρία που αυξάνει την διάρκεια της μπαταρίας κατά πολύ. Στις δοκιμές μου και κυριολεκτικά λιώνοντας το tablet έβγαζα άνετα όλη την ημέρα χωρίς να κάνω συμβιβασμούς.

Επιδόσεις
Στον τομέα των επιδόσεων το W510P θα σας αφήσει ευχαριστημένους. Ο διπύρηνος Atom και τα 2 GB RAM είναι αρκετά για να αναδείξουν την ταχύτητα των Windows 8. Όλα γίνονται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις. Φυσικά δεν συγκρίνονται σε καμιά περίπτωση με ένα σύγχρονο λάπτοπ καθώς εκεί πάμε σε εντελώς άλλη κατηγορία. Για το τυπικό της υπόθεσης παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα του test των Windows με το 3.2 να είναι η χαμηλότερη τιμή του hardware και που το παίρνει η κάρτα γραφικών.

Συνδεσιμότητα
Το tablet από μόνο του έχει μια θύρα microSD, μια microUSB (στην συσκευασία περιλαμβάνεται microUSB to USB adapter) και μια microHDMI. Φυσικά δε ξεχνάμε και την είσοδο για ακουστικά. Από εκεί και πέρα μπορεί να συνδεθεί μόνο μέσω Wifi στο ίντερνετ. Δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτα 3G. Όταν συνδέσετε το πληκτρολόγιο βρίσκετε ακόμα μια θύρα USB κανονικού μεγέθους. Η θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα για να συνδέσετε για παράδειγμα έναν usb to ethernet adapter και να μπείτε στο internet μέσω καλωδίου δικτύου ή για να συνδέσετε κάποιο στικάκι κάποιας εταιρίας και να έχετε απευθείας internet. Τέλος υπάρχει ενσωματωμένο και NFC για τους απαιτητικούς.

Χωρητικότητα
Δυστυχώς ένα μειονέκτημα της συσκευής είναι ο μικρός αποθηκευτικός της χώρος. Από τα θεωρητικά 64 GB του W510P, αν αφαιρέσει κανείς την εγκατάσταση των Windows και το κρυφό Recovery Partition μένουμε με περίπου 31GB. Φυσικά οι πιο extreme χρήστες μπορούν να κρατήσουν κάποιο αντίγραφο του λειτουργικού και να διαγράψουν εντελώς το partition κερδίζοντας έτσι χώρο.
Για όσους δεν θέλουν πάντως να το κάνουν υπάρχει πάντα η λύση της σύνδεσης κάπου εξωτερικού USB δίσκου ή μιας κάρτας microSD σε μόνιμη βάση για να αποθηκεύετε τα αρχεία σας εκεί.

Γενικά
Όσο το χρησιμοποίησα μπορώ να πω ότι έκανα τη δουλειά μου χωρίς πρόβλημα. Σκεφτείτε το σαν ένα netbook 10 ιντσών με Windows 8 Pro και οθόνη αφής το οποίο όποτε θελήσετε γίνεται και tablet χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά όσο το πληκτρολόγιο δεν είναι συνδεδεμένο μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο αφής που εμφανίζεται στην οθόνη.

Να αντικαταστήσει το laptop/σταθερό σε μόνιμη βάση δε θα έλεγα ότι μπορεί να το κάνει. Ένας από τους λόγους είναι όπως είπα και πιο πάνω και ο περιορισμένος χώρος ο οποίος ως ένα βαθμό αυξάνεται. Από εκεί και πέρα η οθόνη είναι πολύ μικρή για μένα για να κάνω όλες τις δουλειές μου εκεί. Μπορώ να σερφάρω, μπορώ να επεξεργαστώ κάποιο αρχείο, μπορώ να κάνω τα περισσότερα, αλλά όχι όλη τη μέρα. Αν εσείς μπορείτε να δουλέψετε σε μόνιμη βάση με ένα netbook τότε μη το σκέφτεστε καν, μια λύση σαν το W510P είναι για εσάς.
Όσο δούλευα με το πληκτρολόγιο πάνω δεν άνοιξα ούτε για μια στιγμή εφαρμογή Metro. Συμπεριφερόμουν λες και δεν υπήρχαν στο σύστημα και έκανα τη δουλειά μου από το κλασικό desktop. Όταν όμως είχα στα χέρια μου μόνο το tablet στράφηκα σε αυτές. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να χειριστείς το desktop με την οθόνη αφής. Απλά οι εφαρμογές και η γενικότερη εμπειρία είναι διαφορετικά όταν το κρατάς. Μπορούν να σταθούν και να χρησιμοποιηθούν και μόνες τους αλλά προσωπικά δε θα έπαιρνα ποτέ ένα WindowsRT tablet από τη στιγμή που "έχουμε καλομάθει" με το desktop software.
Όπως και να έχει πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις τιμές να πέφτουν και τον κόσμο να στρέφεται σε αντίστοιχες λύσεις. Γιατί να μην έχεις netbook και tablet ταυτόχρονα όταν μπορείς; Μια καλύτερη υλοποίηση θα ήταν για εμένα κάτι σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, ίσως 12-13 ίντσες για να πω ότι αντικαθιστά και το λάπτοπ.
Πώς σας φαίνεται; Για οποιαδήποτε ερώτηση/απορία σας περιμένω στα σχόλια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."