× Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.
H σειρά εμφανίστηκε πρώτα από την Microsoft το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούριο σύστημα της Apple, τον Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον. Tα Microsoft Windows τελικά επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται περίπου στο 90%. Tα Microsoft Windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα.

Windows 8: Η ώρα της αλήθειας για τη Microsoft

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #1109 από akis
Windows 8: Η ώρα της αλήθειας για τη Microsoft

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τη Microsoft η παρουσίαση του νέου λογισμικού της συστήματος Windows 8, για το οποίο ο επικεφαλής της Στιβ Μπάλμερ τρέφει υψηλές φιλοδοξίες. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ώς τώρα (ή τουλάχιστον όπως το γνώριζαν οι χρήστες της εταιρείας), ενώ αν τα νέα Windows πετύχουν, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για να επεκτείνει η εταιρεία την κυριαρχία της σε πλατφόρμες όπως οι ταμπλέτες και τα κινητά τηλέφωνα.

Αν όμως το νέο λειτουργικό αποτύχει, θα ενισχύσει την αντίληψη ότι η Microsoft χάνει έδαφος συγκριτικά με ανταγωνιστές όπως η Apple, η Google ακόμη και η Amazon, καθώς η κυριαρχία της στο χώρο του desktop γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική, με το μερίδιο των προσωπικών υπολογιστών να έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι φορητές συσκευές ενισχύονται διαρκώς σε υπολογιστική ισχύ και εφαρμογές.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πορεία του νέου λειτουργικού συστήματος μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον όχι μόνο της εταιρείας αλλά και του ίδιου του Μπάλμερ, καθώς στο ενδεχόμενο αποτυχίας θα είναι αυτός που θα επωμιστεί κυρίως την ευθύνη.

Σε πολύ αδρές γραμμές, το μεγάλο στοίχημα για τον αμερικανικό κολοσσό είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που κάνουν τη νέα πλατφόρμα να ξεχωρίζει, δηλαδή ότι υποστηρίζει τόσο τις οθόνες αφής όσο και τα συμβατικό πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να εμφανίζει μία σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες εκδόσεις, καθώς τον κεντρικό ρόλο της επιφάνειας εργασίας –δηλαδή του desktop, που ήταν το σήμα κατατεθέν των Windows εδώ και πολλά χρόνια– έχει πάρει τώρα το γραφικό περιβάλλον Modern UI (πρώην Metro).

Ενα περιβάλλον όπου οι συντομεύσεις των εφαρμογών εμφανίζονται με τη μορφή «ζωντανών πλακιδίων», τα οποία προβάλλουν επικαιροποιημένο μέσω διαδικτύου περιεχόμενο. Βέβαια, μπορεί κανείς και πάλι να ανατρέξει στο desktop, πατώντας το αντίστοιχο «πλακίδιο», αν και εκεί θα διαπιστώσει ότι λείπει το κουμπί «Εναρξη».

Πάντως, είτε χρησιμοποιηθεί μέσω οθονών αφής είτε με πληκτρολόγιο και ποντίκι, το νέο λειτουργικό αλλάζει εκ βάθρων ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το λειτουργικό της Microsoft και, τουλάχιστον αρχικά, θα προβληματίσει όσους έχουν συνηθίσει στις παλιότερες εκδόσεις των Windows.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.104 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."