Μεγαλώνει η προτίμηση του HTML5 αντί του Flash

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #318 από akis
Μεγαλώνει η προτίμηση του HTML5 αντί του Flash





Πηγή: Technewz.gr
H LongTail Video, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του προγράμματος αναπαραγωγής πολυμέσων JW Player δημοσίευσε μία μελέτη σχετικά με την υιοθέτηση του HTML5 video από τους browsers.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία αποτελέσματα, το 74% των browser υποστηρίζουν αναπαραγωγή video μέσω της τεχνολογίας HTML5 σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιανουαρίου που έφτανε το 66%. Η μελέτη έχει την ονομασία “The State Of HTML5 Video”, δίνει έμφαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία (συνδυαζόμενη με το CSS3 και το JavaScript) και θα συνεχίσει να ανανεώνεται διαρκώς.

Το HTML5 video έχει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες μέχρι να ξεπεράσει την τεχνολογία Flash στους επιτραπέζιους υπολογιστές, όμως το πρώτο βήμα για τη διάδοσή του έγινε με την επιλογή του ως προεπιλεγμέο πρότυπο στις πλατφόρμες του iOS και του Android.

Όπως αναφέρει η LongTail ο Internet Explorer 6/7/8 δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουν την τεχνολογία αυτή, όμως ο Google Chrome, ο Mozilla Firefox και η τελευταία έκδοση του ΙΕ αύξησαν το ποσοστό τους σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012, ενώ οι browsers που δεν το υποστηρίζουν μειώνονται συνεχώς.

Επιπλέον η έρευνα δείχνει ότι το 50% των browsers υποστηρίζει αναπαραγωγή video HTML5 σε λειτουργία πλήρη οθόνης, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 30% υποστηρίζει χειρισμό του video μέσω πληκτρολογίου.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διάδοσή του είναι οι περιορισμένοι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων ήχου και εικόνας και εάν δεν υπάρξει κάποια κοινή συμφωνία το εμπόδιο αυτό δύσκολα θα παρακαμφθεί. Προς το παρόν ο Firefox, o Chrome και ο Opera υποστηρίζουν το WebM πρότυπο, ενώ ο IE, ο Safari, o Chrome, το iOS και το Android υποστηρίζουν το MP4 πρότυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Mozilla ανακοίνωσε τη μελλοντική υποστήριξη του MP4 από τον Firefox browser.



Μέχρι σήμερα η υιοθέτηση της τεχνολογίας του HTML5 video από τους browsers βρίσκεται σε θετικό στάδιο, αλλά σίγουρα υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να είναι συμβατή από όλες τις συσκευές και πλατφόρμες. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν μεγάλες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα εάν το YouTube, το Vimeo και το Hulu το υποστηρίξoυν σύντομα ως προεπιλεγμένο πρότυπο για τα video τους.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.116 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."