Αφιέρωμα στη Lara Croft

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #1473 από akis
Αφιέρωμα στη Lara Croft δημιουργήθηκε από akis
Αφιέρωμα στη Lara Croft


The Lara Croft Chronicles.

Από σήμερα η στήλη "Αφιερώματα" θα ασχολείται εκτενέστερα με games και ήρωες που αγαπήσαμε. Ελπίζουμε στα κείμενα που θα ακολουθήσουν να θυμηθείτε παλιές καλές στιγμές που ζήσατε και που σας έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό. Φυσικά περιμένουμε τα σχόλιά σας με τις δικές σας προσωπικές εμπειρίες, καθώς και τι πραγματικά σημαίνουν οι σειρές και οι χαρακτήρες που έχουν περάσει από τα χέρια σας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου Tomb Raider, που αποτελεί reboot της σειράς, το πρώτο μας άρθρο είναι αφιερωμένο στη διασημότερη ηρωίδα της βιομηχανίας των games, της Lara Croft.



A Star is Born
Ήταν ένας βροχερός Νοέμβρης του 1996. Κατεβαίνοντας στο κέντρο σε ένα μαγαζί όπου αγόραζα σε τακτική βάση video games προς εμπλουτισμό της συλλογής μου, είδα τον «ξεταβάνωτο» υπάλληλο να έρχεται περιχαρής προς το μέρος μου, κουνώντας ένα τίτλο του Playstation στα χέρια του. Όταν τον ρώτησα τι τρέχει μου απάντησε: "Ήρθε το Tomb Raider που σου έλεγα, λένε ότι είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει!" Παρά την αρχική μου δυσπιστία δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην θέα της καστανομάλλας μπιρμπιλομάτας που με κοιτούσε από το εξώφυλλο κιόλας και έτσι το αγόρασα και την ίδια νύχτα το έβαλα στο PS1 μου, χωρίς να αντιλαμβάνομαι ότι από εκείνη την ημέρα η gaming βιομηχανία δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

Η κουκ–Lara με την σέξι αλογοουρά και τα διπλά πιστόλια της (κατ’ εμέ σαφέστατη επιρροή από τις ταινίες του John Woo και τα κινέζικα αριστουργήματα της heroic bloodshed κατηγορίας) αποτέλεσε τον πρόδρομο άπειρων δυναμικών ηρωίδων στα video games αλλά αυτό αποτελεί μόνο ένα κλάσμα της συνολικής της προσφοράς. Η πρωταγωνίστρια 13 video games με πωλήσεις πάνω από 35 εκατομμύρια κόπιες, μπήκε στα σπίτια μας βυθίζοντάς μας σε ένα κόσμο εξωτικής ομορφιάς, συναρπαστικών περιβαλλοντικών γρίφων, πρωτοποριακής και δη κινηματογραφικής κίνησης της κάμερας και κυρίως, μας προσέφερε μια υποβλητική εμπειρία που δεν είχαμε ξανααισθανθεί.

Η περιήγησή της ανά τον κόσμο προς αναζήτηση αντικειμένων αμύθητης αξίας με μυστικιστικές δυνάμεις, ξεκίνησε με το πρώτο Tomb Raider που το θεωρώ και το καλύτερο της σειράς (μαζί με την στιλβωμένη του μορφή, το Tomb Raider: Anniversary). Σε κάθε στάση της περιπετειώδους ψηφιακής της ζωής, η Lara άλλαζε συνέχεια στέκια ανά την Υφήλιο, ταξιδεύοντας και εμάς μαζί της στα μαγευτικά μέρη της Άπω Ανατολής (με τα Tomb Raider 2, 3 και Tomb Raider: Legend), στα νησιώτικα συμπλέγματα της Νοτιοανατολικής Ασίας (TR: The Last Revelation και TR: Underworld), μέχρι και στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής (TR 3 και TR: Underworld).

Εθισμός
Προσωπικά, αν εξαιρέσω τους δύο τελευταίους τίτλους της σειράς (Legend και Underworld), όλα τα Tomb Raider με κράτησαν καθηλωμένο μπροστά στην οθόνη, εντυπωσιασμένο από τα μεγαλόπνοα γραφικά και τις τοποθεσίες τους και γεμάτο έξαψη για το τι με περιμένει στην επόμενη στροφή της πίστας. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψεις με λόγια την μέθεξη που σου προκαλεί μια περιπέτεια της Lara. Η ηρωίδα διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να σε τοποθετεί αυτόματα στην σπηλιά, στα αρχαία ερείπια, σε βυθισμένες πολιτείες, σε κάθε απίθανο μέρος που απεικονίζει.

Είναι ευτύχημα που η αρχική μορφή της Lara από τον κοντοπίθαρο game designer Toby Gard δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ίδιος στην συνέντευξη που του είχα πάρει μου είπε πως την είχε φανταστεί σαν ένα "θηλυκό Indiana Jones" αλλά προκειμένου να αποφύγει τις κοινοτοπίες, την δημιούργησε σαν μια δυναμική γυναίκα που συνδυάζει την έντονη σεξουαλικότητα με το θάρρος μιας πολεμίστριας (κάτι αντίστοιχο με την Ζήνα αλλά με πυροβόλα όπλα) και φυσικά της προσέθεσε την απαιτούμενη παιδεία και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που επιβάλλει το επάγγελμα της αρχαιολόγου. Στο "παρά πέντε" επίσης γλίτωσε η Lara από το να απεικονιστεί σαν…μποντιμπιλντερού γκόμενα ή σαν στρατιωτίνα ναζί τύπου Χέλγκα!

Believing who you are: You are a Movie Star!
Η εμπορική επιτυχία της Lara στα video games καθώς και οι κινηματογραφικές αρετές της, κατέστησαν αναπόφευκτη την μεταπήδησή της στην μεγάλη οθόνη. Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερη ηθοποιός για να την ενσαρκώσει από την Angelina Jolie. Η Jolie διαθέτει την φυσική ομορφιά και τα αθλητικά προσόντα της ηρωίδας και ταυτόχρονα εκπέμπει ευφυΐα και πνευματική καλλιέργεια. Η παρουσία της Jolie είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αμφότερων των δύο ταινιών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής (Lara Croft: Tomb Raider και Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life).



Οι ταινίες Tomb Raider συγκαταλέγονται δικαίως στις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές ηρώων από video games διότι, πέραν της Angelina, διαθέτουν υψηλά production values, μπόλικες σκηνές δράσης και ειδικά η πρώτη ταινία μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε την Lara Croft να γίνεται...βίδες με τον σημερινό James Bond, τον Daniel Craig. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την διαφήμιση που έπεσε στο νησί της Σαντορίνης μετά τα γυρίσματα της πρώτης σεκάνς του The Cradle of Life εκεί.

"Mirror Mirror on the Wall, Who’s The Prettiest of Them All?"
Αποτελεί πραγματικό άθλο το να ξεχωρίσει κανείς την ομορφότερη ενσάρκωση της Lara Croft, εξαιρουμένης της κινηματογραφικής της περσόνας. Προσωπικά επιλέγω την θεϊκή Rhona Mitra και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι είναι η μοναδική ενσαρκώτρια της ηρωίδας που διάγει αξιοπρεπή κινηματογραφική καριέρα (βλ. Doomsday, The Life of David Gale και Underworld: Rise of the Lycans).

Από τις υπόλοιπες υποψήφιες, την δεύτερη θέση κέρδισε επάξια η γυμνάστρια Alison Carroll, μια γυναικάρα υψηλότατων προδιαγραφών που έγραψε ιστορία στο franchise διότι είναι το τελευταίο επίσημο μοντέλο για την Lara Croft. Δεν θα χρησιμοποιηθεί άλλη σε επόμενα video games της σειράς, πιθανολογώ λόγω της οικονομικής κρίσης και της "φθήνιας" των παραγωγών!

Η Lara Croft δεν είναι απλά κουκλάρα. Είναι και σεξου-L(i)ara, με την φωνούλα της να μας έχει συντροφεύσει σε εκατοντάδες ώρες gameplay. Θα με πείτε νοσταλγικό αλλά από τις πέντε ηθοποιούς που έχουν χαρίσει τις φωνές τους στην αγαπημένη μας ηρωίδα, ξεχωρίζω την Shelley Blond που ακούσαμε μόνο στο πρώτο Tomb Raider. Την βρίσκω περισσότερο θηλυκιά και τσαχπίνικη. Η Judith Gibbins (Tomb Raider 2 και 3) έδωσε έναν πιο ώριμο και ελαφρώς υπεροπτικό τόνο στη φωνή της Lara. Βρίσκω πολύ έντονη την προφορά της Jonell Elliott (TR: The Last Revelation, Chronicles, Angel of Darkness) και την φωνή της ελαφρώς αντιπαθητική αλλά η Keeley Hawes (TR: Legend, Anniversary, Underworld) επανέφερε την φωνή της Lara στην απαλή και έντονα σέξι χροιά της. Ακόμη κι η Camilla Luddington όμως, στο νέο Tomb Raider, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις υποδυόμενη την νεαρή Lara και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία που της δόθηκε.



Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες αναφορικά με τις αρετές της Lara Croft και των media στα οποία πρωταγωνίστησε, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε τις συναρπαστικές της εμπειρίες είναι να τερματίσετε όλα τα video games της από την αρχή. 17 χρόνια μετά, η μεγάλη κυρία του gaming δείχνει αγέραστη, με τα Tomb Raider να έχουν κάνει στροφή προς τις Action συγκινήσεις αλλά να μην ξεχνούν την ατμόσφαιρα που μας έκαναν να τα λατρέψουμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.085 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."