× Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - ΚΜΕ (αγγλικά: Central Processing Unit - CPU) είναι το κεντρικό εξάρτημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και συχνά αναφέρεται απλά ως επεξεργαστής. Η ΚΜΕ ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή και εκτελεί τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων. Αν η ΚΜΕ αποτελείται από ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα τότε ονομάζεται μικροεπεξεργαστής (microprocessor) ή μικροελεγκτής (microcontroller).

AMD παρουσίασε την 2η γενιά APUs

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #417 από johnmadas
AMD παρουσίασε την 2η γενιά APUs με την κωδική ονομασία "Trinity"





Πηγή:Ghz.gr
Η AMD ανακοίνωσε σήμερα την 2η γενιά APUs (Accelerated Processing Units) με την κωδική ονομασία "Trinity" καθώς και την Brazos 2.0.

Οι νέες APUs της εταιρείας ενσωματώνουν τελευταίας γενιάς "multicore" επεξεργαστή x86-64 καθώς και διακριτό υποσύστημα γραφικών AMD Radeon "Northern Islands".

Η νέα γενιά σε σχέση με την προηγούμενη (LIano) προσφέρει υψηλότερη απόδοση σε όλους τους τομείς ενώ παράλληλα η κατανάλωση σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μειωθεί στο μισό!

Η επιφάνεια που καλύπτει το die μίας Trinity APU έχει αυξηθεί στα 246mm² από τα 228mm² (μην ξεχνάμε ότι η κατασκευαστική μέθοδος είναι ίδια, δηλαδή 32nm) της προηγούμενης γενιάς ωστόσο η νέα γενιά διαθέτει περισσότερα transistors, περίπου 1.303 δισεκατομμύρια, και καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Δείτε παρακάτω δύο σχετικά video με τις Fusion APUs της AMD αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το είδος των chips.






Οι νέες APUs διαθέτουν πολλές νέες βελτιώσεις, ωστόσο οι σημαντικότερες αφορούν στα νέα "dual-core" x86-64 CPU modules αρχιτεκτονικής "Piledriver" (η εξέλιξη της Bulldozer αρχιτεκτονικής) αλλά και στα νέα υποσυστήματα γραφικών, που προέρχονται από την περσυνή γενιά AMD Radeon HD με την κωδική ονομασία "Northern Islands" (η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει "rebranding" στην συγκεκριμένη περίπτωση). Μάλιστα, ο βαθμός ενσωμάτωσης είναι τέτοιος - και βεβαίως η ισχύς που προσφέρεται - που επιτρέπει στους χρήστες να εκμεταλλευτούν ακόμη και την τεχνολογία AMD Eyefinity! Σύμφωνα με την AMD, ο συνδυασμός της CPU με την GPU αποφέρει ισχύ 736GFLOPs.




Σύμφωνα με την AMD, στην περίπτωση του επεξεργαστή γενικής χρήσης x86-64 η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 29% σε σχέση με την περσινή γενιά (LIano) ενώ στον τομέα των γραφικών, οι νέες AMD Radeon HD 7000 GPUs αποδίδουν έως και 56% καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.



Αρκετοί κατασκευαστές θα προσφέρουν σύντομα πολλούς φορητούς υπολογιστές που θα ενσωματώνουν APUs της AMD και ήδη ορισμένοι, όπως η HP έχουν ανακοινώσει μερικά σπουδαία μοντέλα "Sleekbook" όπως τα Envy 4 και Envy 6.

Κατά την επίσημη παρουσίαση, η AMD αποκάλυψε ορισμένα από τα μοντέλα που θα εμφανιστούν στην αγορά, για την αγορά των mainstream notebooks αλλά και την αγορά των ultrathin notebooks ωστόσο δεν έγινε κάποια σημαντική αναφορά στα μοντέλα desktop που θα εμφανιστούν κατά πάσα πιθανότητα μετά το καλοκαίρι.



Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, το "die" μίας 2ης γενιάς APU με την κωδική ονομασία "Trinity" είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Παρατηρούμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία τετραπύρηνη APU, με δύο δηλαδή dual-core "Piledriver" CPU modules καθώς και με διακριτό υποσύστημα γραφικών τύπου AMD Radeon HD 6000 (Southern Islands) που γνωρίζουμε από την περσυνή desktop/ mobile γενιά.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι στο die είναι ενσωματωμένο πλήρως το "Northbridge" chipset ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο dual-channel ελεγκτής μνήμης DDR3. Δεν λείπει επίσης ο AMD HD Media Accelerator, που αποτελείται από τον γνωστό UVD (Unified Video Decoder) και ένα AMD Accelerated Video converter.
Στο κάτω μέρος επίσης παρατηρούμε την ύπαρξη ελεγκτών για DisplayPort 1.2, DVI, HDMI καθώς και το PCI Express root complex που είναι 24 δρόμων.

MaDTeCH
Forum τεχνολογίας - Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Services - Web Design - Αναβαθμίσεις - Service H/Y & Δικτύων.
Supported by www.madtech.gr
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."