× Ως ασύρματο δίκτυο χαρακτηρίζεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, συνήθως τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί, ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας. Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, με συχνότητα φέροντος η οποία εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται να υποστηρίζει το δίκτυο. Η ασύρματη επικοινωνία, σε αντίθεση με την ενσύρματη, δεν χρησιμοποιεί ως μέσο μετάδοσης κάποιον τύπο καλωδίου. Σε παλαιότερες εποχές τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν αναλογικά, αλλά σήμερα όλα τα ασύρματα δίκτυα βασίζονται σε ψηφιακή τεχνολογία και, επομένως, κατά μία έννοια, είναι ουσιαστικώς δίκτυα υπολογιστών.
Στα ασύρματα δίκτυα εντάσσονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής (WWAN), τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα (WMAN), τα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) και τα ασύρματα προσωπικά δίκτυα (WPAN). Τα τέσσερα τελευταία εξετάζονται σε αυτό το άρθρο. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αν και ως τηλεπικοινωνιακά μέσα είναι εκ φύσεως ασύρματα στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συμπεριλαμβάνονται στα ασύρματα δίκτυα, καθώς η μετάδοση γίνεται προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να υπάρχει κάποιο δομημένο «δίκτυο» τηλεπικοινωνιακών κόμβων (συσκευών) με τη συνήθη έννοια. Επιπλέον, τα μεταφερόμενα δεδομένα συνήθως είναι αναλογικά και, επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν δίκτυα υπολογιστών.

Σύγκριση WiMax με τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #901 από akis
Σύγκριση WiMax με τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα ασύρματης δικτύωσης


10.1 802.16 εναντίον 802.11

Το φόρουμ WiMAX παρουσιάζει έντονα το 802.16 ως συμπληρωματικό του 802.11. Από πολλές απόψεις, αυτό είναι σωστό. Αλλά υπάρχει σύγκρουση επίσης. Η WiMAX καθιστά περιττές τις προσπάθειες των ειδικών Wi-Fi να επεκτείνουν την προσιτότητα της αγαπημένης τεχνολογίας και των θέσεών τους σε έναν πολύ μικρότερο ρόλο από ότι οι υποστηρικτές του 802.11 την έχουν ψάξει.
Για χρόνια, η επιτυχής 802.11 ή Wi-Fi τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στις εφαρμογές BWA μαζί με διάφορες λύσεις βασισμένες στην αποκλειστικότητα. Όταν η τεχνολογία WLAN εξετάστηκε πολύ, ήταν εμφανές ότι το γενικό σχέδιο και τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά δεν ταίριαξαν καλά για τις υπαίθριες εφαρμογές BWA. Θα μπορούσε να γίνει, γίνεται, αλλά με περιορισμένη ικανότητα από την άποψη του εύρους ζώνης και των συνδρομητών, η σειρά και ένα πλήθος άλλων ζητημάτων. είναι σαφές πως αυτή η προσέγγιση, ενώ ήταν απόλυτα κατάλληλη για εσωτερικό WLAN, ήταν ακατάλληλη για υπαίθριο BWA.
Αυτή είναι η ευκαιρία για τις ασύρματες τεχνολογίες τελικά να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέα, πιο σύνθετα και πλήρως αναπτυγμένα πρότυπα για την εξέταση του περιβάλλοντος στρώματος PHY (υπαίθριες εναντίον εσωτερικές μεταδόσεις RF) και της βασισμένης στην MAC ποιότητα των αναγκών υπηρεσιών που απαιτούνται από την αγορά πρόσβασης του BWA και first/last mile. Οι προφανέστερες διαφορές μεταξύ των δύο IEEE προτύπων δηλώνονται στον πίνακα 9.
Η εποικοδομητικότερη προσέγγιση είναι ότι τα Wi-Fi και WiMAX είναι τα ισχυρότερα όταν εργάζονται εντούτοις ταυτόχρονα. Μερικοί κινητοί χειριστές εξετάζουν την προσφορά μιας ενιαίας κάρτας PCMCIA για roaming μεταξύ 802.11 και ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά οι μεγάλοι κατασκευαστές συσκευών θα αναπτύσσουν τις κάρτες για το Wi-Fi, και η έναρξη μιας κάρτας roaming της Intel στη σειρά Centrino θα αναπτύξει την εμπειρία του χρήστη roaming δυναμικής ζώνης.


10.2 802.16 εναντίον 802.20

Τα μεγάλα ονόματα που συγκεντρώνονται πίσω από δύο ΙΕΕΕ πρότυπα ισχυρίζονται πως, για όλες τις αξιώσεις τους ως συμπληρωματικά, κατευθύνονται σε μια σύγκρουση που περιλαμβάνει περισσότερο από μάχες σε Τεχνικές Επιτροπές, αλλά θα μπορούσε αντ' αυτού να είναι η κάλυψη για μια σοβαρή μάχη για την επιρροή πέρα από την εξελισσόμενη ασύρματη αγορά. Αφ' ενός έχουμε το WiMAX, αφ' ετέρου, το 802.20, παρονομαζόμενο Mobile-FT (Mobile Fidelity - κινητή αξιοπιστία), το πρώτο πρότυπο που έχει ως σκοπό συγκεκριμένα εξαρχής να φέρει την εγγενή κυκλοφορία IP για την πλήρως κινητή ευρυζωνική πρόσβαση. Θα παράσχει συμμετρικά ασύρματα ποσοστά από 1 Mbit/s σε 4 Mbit/s στο εξουσιοδοτημένο φάσμα κάτω από 3,5 GHz πέρα από τις αποστάσεις περίπου των 15χλμ. Αυτό το καθιστά χαμηλότερα τροφοδοτούμενο από το WiMAX αλλά πιο πραγματικά κινητό, προσφέροντας τη λανθάνουσα κατάσταση των 10 ms ακόμη και σε ένα γρήγορο δίκτυο, συγκρινόμενο με 500 ms για το 3G. Μια συνοπτική επισκόπηση ως προς τις τεχνικές διαφορές μεταξύ των δύο προτύπων της ΙΕΕΕ που τα τυποποιημένα σχέδια δίνονται στον Πίνακα 10. Σκεφθείτε το 802.20 όχι ως παροχέα υπηρεσιών πολύ παρόμοιων με 3G, αλλά με μια δεδομενοκεντρική, μη φωνοκεντρική εστίαση.
Πίνακας 9
Criteria 802.11 802.16 Technical difference
Range

Optimized for several hundreds of meters (add APs for greater coverage) Optimized for up to 50km. Typical cell size of 7 – 10 km. 802.16 ΡΗΥ tolerates greater multipath, delay spread (reflections) via implementation of a 256 FFT versus 64 FFT for 801.11.
Coverage




Αλλά το 802.20 έχει τρεις κρίσιμες αδυναμίες:
Η WiMAX αρχίζει να παίρνει μερικούς από τους αρχικούς υποστηρικτές του όπως η Navini, η WiMAX έχει την ισχυρότερη και επιθετικότερη υποστήριξη από τους βασικούς προμηθευτές και τους κινητούς χειριστές ενώ είναι σχετικά συμβατή προς το 802.16, και είναι ασύγχρονη με το 802.20. Επιπλέον, το 802.20 είναι ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια ανάπτυξης προτύπων και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2004 με τη προοπτική να βρίσκεται αρκετά έτη πέρα από αυτό.



Στο παρακάτω πίνακα δίνεται μια συγκριτική παρουσίαση των προτύπων που χρησιμοποιούνται σήμερα για ασύρματη δικτύωση τοπικής πρόσβασης σε ότι αφορά παράγοντες όπως ταχύτητα μετάδοσης, αποστάσεις κάλυψης, συχνοτήτων λειτουργίας, διαθεσιμότητας και εταιριών που παρέχουν προϊόντα συµβατά µε το πρότυπο. Ο πίνακας 11 επιχειρεί να αποτυπώσει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για ασύρματη δικτύωση. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως από όλες τις παραπάνω εναλλακτικές τεχνολογίες αυτή που αναμένεται να επικρατήσει στο εγγύς μέλλον είναι το WiΜΑΧ, μιας και υπόσχεται τους υψηλότερους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων και αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια. Το Bluetooth στις μέρες µας είναι ευρέως διαδεδομένο, κυρίως στην κινητή τηλεφωνία, λόγω του χαμηλού του κόστους και της ευκολίας που προσφέρει. Οι υπόλοιπες από τις παραπάνω λύσεις δεν έχουν ως σκοπό την άμεση αντικατάσταση του πατροπαράδοτου καλωδιωμένου Ethernet, λόγω της δυσανάλογης σχέσης κόστους / ταχύτητας που έχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και των χαμηλών επιδόσεων. Στις μέρες µας όμως, το πρότυπο ασύρματης δικτύωσης που είναι ευρέως διαδεδομένο είναι το ΙΕΕΕ 802.11.



10.3 Θέση της WiMax μέσα στις 3G και 4G τεχνολογίες

Μια χαρακτηριστική χρήση του εξοπλισμού WiMAX (περίπτωση 802.16a/RevD) στα δίκτυα των κινητών χειριστών θα ήταν οι 8Th/node B σε BSC/RNC ασύρματες συνδέσεις.
Εντούτοις, η τυποποίηση μέσω της προδιαγραφή 802.16x της IEEE αυξάνει τη δυνατότητα να δοθεί μια εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση στα 3G. Επομένως οι προμηθευτές εξοπλισμού, οι φορείς παροχής υπηρεσιών και οι αναλυτές αγοράς είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Οι πρώτοι εξετάζουν τη WiMAX ως εναλλακτική τεχνολογία στην ευρείας ζώνης πολλαπλή πρόσβαση τμήματος κώδικα (WCDMA) ή/και CDMA 2000. Η δεύτερη ομάδα προτείνει μια διπλή προσέγγιση όπου η WiMAX θεωρείται ως συμπληρωματική τεχνολογία που φερόμενη να ενισχύσει και να επιταχύνει τις παγκόσμιες επεκτάσεις 3G. Σύμφωνα με τις δηλώσεις μελών του WiMAX, το 802.16e της IEEE δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί με το 3G ή άλλες πραγματικές προσπάθειες στο χώρο των κινητών. Παρά αυτό το γεγονός, πολλοί βλέπουν την προσθήκη του 802.16 χαρακτηρισμένη ως καθαρή 4G λειτουργία. Εντούτοις, η εργασία για αυτά τα πρότυπα έχει μόλις αρχίσει και θα πάρει κάποιο χρόνο να ολοκληρωθεί.
Η επέκταση 802.l6e της IEEE θα επιτρέψει τις νομαδικές ικανότητες για τα lap-top και άλλες κινητές συσκευές, που επιτρέπουν στους χρήστες για να ωφεληθούν από τη φορητότητα μητροπολιτικής περιοχής υπηρεσιών όπως της xDSL (επίσης αποκαλούμενη ασύρματη DSL). Αυτή η επέκταση θα ωθήσει την ανάπτυξη των ενσωματωμένων chipsets αποβάλλοντας συνολικά έτσι το εξωτερικό modem και επιτρέποντας τη μετάδοση άμεσα στο lap-top. Αυτή η ενσωματωμένη CΡE θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ένα επιχειρησιακό πρότυπο χωρίς CΡE, το οποίο κάνει την περίπτωση ακόμα πιο συναρπαστική για έναν χειριστή, επειδή ο χρήστης επιχορηγεί το πρότυπο.
Επειδή οι αρχικές εφαρμογές μπορούν να περιοριστούν στους σταθερούς χρήστες, ένας χειριστής δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια γεωγραφικά μεγάλη ανάπτυξη, με το roaming, για να ξεκινήσει να δουλεύει. Δεδομένου ότι η παραγωγή όγκου ρίχνει το κόστος και το φυσικό μέγεθος του εξοπλισμού, μπορούν να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τα ειδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προτύπων. Αφότου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα 802.16e, η βιομηχανική εμπειρία στην κατασκευή WirelessMAN SSs μπορεί να επιτρέψει τη γρήγορη εισαγωγή οικονομικώς αποδοτικών υποχωρητικών κινητών ραδιο-διεπαφών. Εκείνη την περίοδο, οι υπάρχουσες επεκτάσεις μπορούν να αναβαθμιστούν για να υποστηρίξουν τα κινητά τερματικά.
Η Αμερικανική FCC ελευθερώνει περισσότερο τα μητροπολιτικά ασύρματα δίκτυα. Τέτοιες κινήσεις απειλούν την αξία προτερημάτων των 3G αδειών φάσματος του φορέα, δεδομένου ότι οι ενδεχομένως ανταγωνιστικές υπηρεσίες μπορούν τώρα να οργανωθούν πέρα από τις μη εξουσιοδοτημένες ζώνες. Η Ευρώπη ενεργεί πιο αργά, αλλά όλα τα εδάφη θα ακολουθήσουν βαθμιαία μια παρόμοια κατεύθυνση και θα ελευθερώσουν μεγαλύτερα ποσά μη εξουσιοδοτημένου φάσματος, θυσιάζοντας το εισόδημα χορήγησης αδειών για την κυβέρνηση στο αναμενόμενο ερέθισμα στην επιχείρηση και την οικονομία της καλύτερης κινητής επικοινωνίας. Στην Ευρώπη, η πρόοδος είναι πιο αργή επειδή οι φορείς έχουν ένα πανταχού παρόν δίκτυο και μια απέραντη οικονομική επένδυση στα συμβατικά κυψελοειδή δίκτυα, και οι ρυθμιστές είναι λιγότερο προοδευτικά σκεπτόμενοι.
Η WiMAX είναι μια σοβαρή απειλή για τα 3G λόγω των ευρυζωνικών ικανοτήτων της, των ικανοτήτων απόστασης και της δυνατότητας να υποστηριχθεί η φωνή αποτελεσματικά με το σύνολο QoS. Αυτό την κάνει μια εναλλακτική λύση στην κυψελοειδή επικοινωνία με έναν τρόπο που το Wi-Fi δεν μπορεί ποτέ να είναι, έτσι ώστε ενώ οι χειριστές ενσωματώνουν το Wi-Fi στις προσφορές τους, κοιτάζοντας να ελέγξουν και το εξουσιοδοτημένο φάσμα και τα LE hot spots, θα έχουν περισσότερα προβλήματα προσαρμογής με τη WiMAX. Αλλά όπως με το Wi-Fi, θα είναι καλύτερο να πάρουν αυτήν την πορεία από να αφήσουν τους ανεξάρτητους να το κάνουν γι’αυτούς, ειδικά όπως οι απαιτήσεις οικονομικών τρόπων και απόδοσης τους αναγκάζουν να ενσωματώσουν το IP στα συστήματά τους. Ένα πρώτο βήμα, θα ήταν να χρησιμοποιήσουν τα πρώτα διαθέσιμα δίκτυα πρόσβασης WiMAX για τη διασύνδεση UMTS Node Bs με τους ραδιο ελεγκτές δικτύων (RNC5), να μειώσουν κατ' αυτό τον τρόπο το CAPEX διατιθέμενο στις UMTS επεκτάσεις. Οι κατασκευαστές μικροτηλεφώνων όπως η Nokia εργάζονται σε αυτό καθώς αναπτύσσονται smartphones που υποστηρίζουν WiMAX καθώς και 3G.
Ενώ η WiMAX, όπως το Wi-Fi, μπορεί να θεωρηθεί ως 3G εναλλακτική λύση, προσφέρει επίσης τις ευκαιρίες στους κινητούς φορείς, για να πάρουν την να last/first mile αγορά και να ενισχύσουν τα δίκτυα τους δυναμικής ζώνης ως ενσωματωμένη υπηρεσία με 3G, η κατεύθυνση που οι περισσότεροι χειριστές παίρνουν. Οι φορείς φαίνεται να σκέφτονται ότι, εφ' όσον μπορούν να υιοθετήσουν το Wi-Fi και WiMAX νωρίτερα και να αναπτύξουν ένα καλύτερο επιχειρησιακό πρότυπο από τους ανεξάρτητους, θα είναι τεχνολογίες που μπορούν να χειριστούν τα πλεονεκτήματά τους.
Για τους κατασκευαστές κινητών, είναι δίκοπο μαχαίρι. Η WiMAX είναι ιδιαίτερα αποδιοργανωτική επειδή καμία φυσική last/first mile εγκατάσταση δεν απαιτείται και οι ΣΒ θα κοστίσουν κατά προσέγγιση κάτω από $20.000 χρησιμοποιώντας το τυποποιημένο υλικό προϊόντων. Όπως με τα Wi-Fi hot spots, οι σταθεροί και κινητοί χειριστές θα έχουν ίσο ενδιαφέρον για την επέκταση των δικτύων τους μέσω WiMAX, και την εξασφάλιση ότι οποιαδήποτε εισοδήματα έχασαν στο 3G και στις συνδεμένες με καλώδιο υπηρεσίες συντηρούνται τουλάχιστον μέσα στην επιχείρηση. Αλλά η WiMAX δίνει επίσης την ευκαιρία για τους μικρούς, εναλλακτικούς χειριστές να μπουν στο παιχνίδι.
Η WiMAX επέκταση θα ακολουθήσει ανάπτυξη δύο φάσεων. Μόλις συνδυαστούν η κινητικότητα και η ευρεία ζώνη στο δεύτερο στάδιο υπό μορφή ενσωματωμένου CPEs το 2006, η WiMAX θα συνυπάρξει παράλληλα με το καθολικό κινητό σύστημα τηλεπικοινωνιών (UMTS). Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ό,τι ψάχνει κάθε σώμα: η εφαρμογή δολοφόνος ή ο θανάσιμος συνδυασμός (νικητών).

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.127 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."