× Ως ασύρματο δίκτυο χαρακτηρίζεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, συνήθως τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί, ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας. Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, με συχνότητα φέροντος η οποία εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται να υποστηρίζει το δίκτυο. Η ασύρματη επικοινωνία, σε αντίθεση με την ενσύρματη, δεν χρησιμοποιεί ως μέσο μετάδοσης κάποιον τύπο καλωδίου. Σε παλαιότερες εποχές τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν αναλογικά, αλλά σήμερα όλα τα ασύρματα δίκτυα βασίζονται σε ψηφιακή τεχνολογία και, επομένως, κατά μία έννοια, είναι ουσιαστικώς δίκτυα υπολογιστών.
Στα ασύρματα δίκτυα εντάσσονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής (WWAN), τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα (WMAN), τα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) και τα ασύρματα προσωπικά δίκτυα (WPAN). Τα τέσσερα τελευταία εξετάζονται σε αυτό το άρθρο. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αν και ως τηλεπικοινωνιακά μέσα είναι εκ φύσεως ασύρματα στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συμπεριλαμβάνονται στα ασύρματα δίκτυα, καθώς η μετάδοση γίνεται προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να υπάρχει κάποιο δομημένο «δίκτυο» τηλεπικοινωνιακών κόμβων (συσκευών) με τη συνήθη έννοια. Επιπλέον, τα μεταφερόμενα δεδομένα συνήθως είναι αναλογικά και, επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν δίκτυα υπολογιστών.

WiMax Πρότυπα Χρήσης

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #883 από maxi
WiMax Πρότυπα Χρήσης δημιουργήθηκε από maxi
WiMax Πρότυπα Χρήσης



8.1 Πρότυπα Χρήσης για τους επιχειρησιακούς χρήστες

Η 802.16 MAC στηρίζεται σε ένα πρωτόκολλο επιχορήγησης/αιτήματος (grant/request protocol) για την πρόσβαση στο μέσο και υποστηρίζει τα διαφοροποιημένα επίπεδα υπηρεσιών. Επομένως, θα μπορούσε να υποστηρίξει την ίδια στιγμή dedicated κυκλώματα E1 (G.703/G.704) για την επιχείρηση και best-effort traffic κυκλώματα για οικιακή χρήση. Το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί τα ρεύματα στοιχείων TDM στο DL και το TDMA στο UL, με «γάντζους» για έναν συγκεντρωτικό χρονοπρογραμματιστή για να υποστηρίξει τις ευαίσθητες σε καθυστέρηση υπηρεσίες όπως η φωνή και το βίντεο. Βεβαιώνοντας πρόσβαση στοιχείων ελεύθερα σύγκρουσης (collision-free) στο κανάλι, η 802.16 MAC βελτιώνει τη συνολική ρυθμοαπόδοση συστημάτων και την αποδοτικότητα εύρους ζώνης, σε σύγκριση με τις τεχνικές πρόσβασης βασισμένες στις διενέξεις όπως το carrier sense multiple access/collision avoidance (CSMA/CA) πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται σε WLANs.
Η DSL χαρακτηριστικά λειτουργεί σε 128 kbit/s ως 1.5 Mbit/s και πιο αργά στο upstream. Η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει WiMAX (Ν Χ E1) 4 αντί των παραδοσιακών τεχνολογιών για περίπου 50% του κόστους, ενώ στις SMEs μπορούν να προσφερθούν οι κλασματικές υπηρεσίες E1 (Ν Χ 64 kbit/s).
Οι υποστηριγμένες υπηρεσίες πρόσβασης είναι: Πρόσβαση Διαδικτύου, ιδεατό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) 12, διαφανής υπηρεσία LAN (εικονική ζεύξη LAN (VLAN5)), μεταφορά voice-over-IP και μεταφορά TDM.
Σύμφωνα με την ομάδα των Αμερικάνων, οι SME επιχειρήσεις θα είναι πιθανώς ένα καλό σημείο για τους προμηθευτές σταθερών ασυρμάτων. Ενώ σχεδόν το 90% των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν ευρυζωνική πρόσβαση, μόνο το 35% των επιχειρήσεων SME έχουν την ίδια. Αλλά η οικοδόμηση μιας κερδοφόρας επιχείρησης σε αυτήν την αγορά δεν θα είναι εύκολη. Οι μικρές επιχειρήσεις ψάχνουν συχνά τη φτηνότερη και ευκολότερη επιλογή. Οι επιχειρήσεις θα έχουν λίγο χρόνο για την ευρεία ζώνη εάν απαιτεί έναν μερικό βαθμό στην ασύρματη τεχνολογία.




8.2 Πρότυπα Χρήσης για δυναμικές ζώνες

Οι Wi-Fi hot-spot χειριστές μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσουν ένα σημείο για την αξία μερικών χιλιάδων δολαρίων του εξοπλισμού, αλλά έπειτα χρειάζεται να το υπομεταφέρουν στο δημόσιο δίκτυο και αυτό γίνεται κανονικά με την ακριβή E1 και DSL. Η υπομεταφορά της WiMAX μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες δυναμικής ζώνης, αν και υπάρχει επίσης η δυνατότητα για το Wi-Fi που παρακάμπτεται συνολικά από τις hot-zones του WiMAX.


8.3 Πρότυπα Χρήσης για τους αστικούς χρήστες

Όσον αφορά τις παρούσες προδιαγραφές συστημάτων των συμβατών λύσεων με το 802.16a/RevD και των μελλοντικών επικυρωμένων προϊόντων της WiMAX, υπάρχουν διαφορετικές «γεύσεις» και «χρώματα» που θα έκαναν μια οριστική σύγκριση τιμών/απόδοσης πολύ δύσκολη. Μερικά συστήματα προσφέρουν μόνο τις υπηρεσίες στοιχείων σε Ethernet 10/100 BaseT θύρας συμπεριλαμβανομένου VoIP με τις πρόσθετες πύλες VoIP άλλοι παρέχουν επίσης σύστημα E1 (G.703/G.704) και POTS (παλιό σύστημα τηλεφωνίας) βασισμένο σε αναλογικές θύρες φωνής. Μερικά συστήματα είναι plug and play, άλλα είναι μόνο υπαίθρια και κάποια μόνο εσωτερικά. Μερικά προσφέρουν 2 Mbit/s στην CBE ενώ άλλα 512 kbit/s, κ.λπ....
Το FS παρουσιάζει σημαντικότερες αρχιτεκτονικές επέκτασης του WiMAX για τους αστικούς χρήστες που εξετάζουν τα ανωτέρω ζητήματα και τις πιο κοινές αστικές υπηρεσίες.
Πολλοί στη βιομηχανία λένε ότι η επιτυχία του σταθερού ασύρματου περιστρέφεται στους προμηθευτές πρόσβασης που εξασφαλίζουν μια σταθερή ροή του εισοδήματος από επιχειρησιακούς πελάτες, πριν αντιμετωπίσουν τις αστικές αγορές. Είναι όπως την βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, όπου οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας πήγαν πρώτα στους επιχειρησιακούς συνδρομητές. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί σε αυτήν την αγορά. Για την αστική αγορά, η επιχειρησιακή περίπτωση μπορεί να μην ισχύει ακόμα.




8.4 Πρότυπα Χρήσης για μεταφορά WISP

Τα WISPs θα καθορίσουν πιθανώς τις μικρές κεραίες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Ιδανικά, οι πελάτες εγκαθιστούν τις κεραίες τους, αποβάλλοντας το κόστος ενός μηχανικού. Το WISP έπειτα στέλνει μέσω ακτίνας ένα σήμα σε δεκάδες επιχειρήσεις ή σε εκατοντάδες σπίτια από έναν ενιαίο σταθμό βάσεων.

8.5 Πρότυπα Χρήσης για της φορητές εφαρμογές

Ο μέγιστος ενθουσιασμός των Μ.Μ.Ε. για το WiMAX έχει στραφεί στην πιθανή κινητικότητά του και το ρόλο του ως υπομεταφορέα ή ακόμα και αντικαταστάτη για το δημόσιο Wi-Fi μέσω των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του φορητότητας και ομαδικότητας. Εντούτοις, ο αρχικός λόγος ύπαρξης, και ακόμα η αρχική εστίασή του, είναι σε FBWΑ για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
Το 2006, θα δούμε την έναρξη του δεύτερου σταδίου στην επανάσταση WiMAX με WiMAX chipsets που ενσωματώνονται στα lap-top και άλλες φορητές συσκευές.

MaDTeCH
Forum τεχνολογίας - Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Services - Web Design - Αναβαθμίσεις - Service H/Y & Δικτύων.
Supported by www.madtech.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.099 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."