× Ως ασύρματο δίκτυο χαρακτηρίζεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, συνήθως τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί, ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας. Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, με συχνότητα φέροντος η οποία εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται να υποστηρίζει το δίκτυο. Η ασύρματη επικοινωνία, σε αντίθεση με την ενσύρματη, δεν χρησιμοποιεί ως μέσο μετάδοσης κάποιον τύπο καλωδίου. Σε παλαιότερες εποχές τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν αναλογικά, αλλά σήμερα όλα τα ασύρματα δίκτυα βασίζονται σε ψηφιακή τεχνολογία και, επομένως, κατά μία έννοια, είναι ουσιαστικώς δίκτυα υπολογιστών.
Στα ασύρματα δίκτυα εντάσσονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής (WWAN), τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα (WMAN), τα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) και τα ασύρματα προσωπικά δίκτυα (WPAN). Τα τέσσερα τελευταία εξετάζονται σε αυτό το άρθρο. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αν και ως τηλεπικοινωνιακά μέσα είναι εκ φύσεως ασύρματα στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συμπεριλαμβάνονται στα ασύρματα δίκτυα, καθώς η μετάδοση γίνεται προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να υπάρχει κάποιο δομημένο «δίκτυο» τηλεπικοινωνιακών κόμβων (συσκευών) με τη συνήθη έννοια. Επιπλέον, τα μεταφερόμενα δεδομένα συνήθως είναι αναλογικά και, επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν δίκτυα υπολογιστών.

Ασύρματα δίκτυα με ανοικτή πρόσβαση για όλους.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν - 12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #155 από akis
Ασύρματα δίκτυα με ανοικτή πρόσβαση για όλους.





Πηγή: techtv.gr
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, στο πλαίσιο των δράσεων της για ανοιχτή πρόσβαση αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 χρόνια τη δράση openwifi.gr.
Η δράση ξεκίνησε έπειτα από κάλεσμα που απεύθυνε η ΕΕΛ/ΛΑΚ μέσα από το ellak.gr σε φορείς και κοινότητες, να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ασύρματων σημείων πρόσβασης στο ίντερνετ (wifi hot spots ).
Η Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ διάθεσε ασύρματους δρομολογητές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Open-Mesh routers) σε όλες τις τεκμηριωμένες προτάσεις. Μέσα από αυτή τη δράση η ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς και εθελοντές στοχεύει στο να βελτιωθεί η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πλατείες ή πεζόδρομους, και σε δημόσιους χώρους όπως μια παραλία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή που προσφέρεται για τη δημιουργία ενός τοπικού ασύρματου σημείου πρόσβασης (wifi hot spot). Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των προτάσεων ήταν η ύπαρξη εθελοντών που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση του wifi hot spot καθώς και η διαθεσιμότητα μόνιμης σύνδεσης στο ίντερνετ.
Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι ότι μέχρι σήμερα να έχουν εγκατασταθεί 40 ασύρματα δίκτυα με 545 σημεία πρόσβασης. Ο αριθμός των δικτύων και των σημείων πρόσβασης συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότερους πολίτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν by akis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.097 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."