Μήνυση των ΗΠΑ εναντίον της Apple

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #263 από johnmadas
Μήνυση των ΗΠΑ εναντίον της Apple





Πηγή: Skai.gr
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών μήνυσε σήμερα, 11 Απριλίου, την Apple, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books).

Συγκατηγορούμενοι της Apple είναι οι εκδοτικοί οίκοι Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster και Penguin, που φέρονται ότι επιθυμούσαν να συνεργαστούν με την τεχνολογική εταιρία προκειμένου να ελέγχουν τις τιμές των e-books που θα ήταν διαθέσιμα για το iPad. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Hachette, HarperCollins και Simon & Schuster ήρθαν ήδη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η μήνυση ουσιαστικά αποσκοπεί στη διάλυση του μοντέλου «πρακτορείου», που επιχείρησε να δημιουργήσει με τη σύμπραξη των προαναφερθέντων εκδοτικών οίκων ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς. Το εν λόγω μοντέλο φέρεται ότι θα επέτρεπε στους εκδότες να συνεννοούνται προκειμένου να ορίσουν την τιμή των e-books. Αντίθετα, η τιμή των φυσικών βιβλίων επιλέγεται από τους λιανέμπορους.

Σύμφωνα με την πρόταση του Τζομπς, οι μεγαλοεκδότες θα χρησιμοποιούσαν την Apple ως προτιμώμενο λιανέμπορο, υποσχόμενοι ότι ως χονδρέμποροι δεν θα προσέφεραν τα e-books φθηνότερα σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Η Apple θα εισέπραττε το 30% από την πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να εκτοπιστεί η Amazon από την κυρίαρχη θέση που είχε εξασφαλίσει στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η επιτυχία της Amazon οφειλόταν στην επιθετική τιμολογιακή πολιτικής της. Σκοπός της Amazon ήταν να κερδίσει το κοινό του ηλεκτρονικού βιβλίου, προωθώντας ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό αναγνωστήριό της, το Kindle.

Εάν το φερόμενα ολιγοπωλιακό μοντέλο «πρακτορείου» υιοθετούνταν, οι εκδότες θα μπορούσαν να υπερτιμολογήσουν τα βιβλία τους, δίχως όμως να κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό καθώς οι τιμές θα ήταν προϊόν συνεννοήσεων. Συνάμα, θα διέλυαν την πολιτική χαμηλών τιμών της Amazon, χαρίζοντας έτσι στην Apple και το iPad την πρωτοκαθεδρία στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

MaDTeCH
Forum τεχνολογίας - Κατασκευή ιστοσελίδων - Web Services - Web Design - Αναβαθμίσεις - Service H/Y & Δικτύων.
Supported by www.madtech.gr
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.108 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."