× Όλα Όσα Συμβαίνουν Σήμερα

Κυρώσεις σχεδιάζει η E.E. κατά της Google

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #1415 από akis
Κυρώσεις σχεδιάζει η E.E. κατά της Google, για την ενιαία πολιτική απορρήτου

Δημοσιεύθηκε από SecNews την Τρίτη Φεβ 19, 2013 στην Κατηγορία Γενικά
Οπως αναφέρει η γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η νέα πολιτική δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Σε κυρώσεις κατά της Google προτίθενται να προχωρήσουν οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς η αμερικανική εταιρεία παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ιδιωτικού απορρήτου.
Αυτό αναφέρει σημερινή δήλωση της γαλλικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL), προσθέτοντας ότι έως τώρα ο ιντερνετικός κολοσσός έχει αγνοήσει
τις σχετικές συστάσεις των αρμοδίων από τη Γηραιά Ήπειρο.
Αιτία για τη διένεξη είναι η απόφαση που πήρε η Google τον περασμένο Μάρτιο να ενοποιήσει σε μία τις, ανεξάρτητες μέχρι τότε, πολιτικές απορρήτου των ιντερνετικών της υπηρεσιών. Έτσι, από τον Μάρτιο, η εταιρεία μπορεί να συνδυάζει δεδομένα και από τις 60 υπηρεσίες της (π.χ. YouTube, Gmail ή τη μηχανή αναζήτησης), για να δημιουργεί πιο λεπτομερή καταναλωτικά προφίλ των χρηστών και να παρέχει ακόμη πιο αποτελεσματικές «στοχευμένες» διαφημίσεις.
Σύμφωνα με τον ιντερνετικό κολοσσό, η κίνηση αυτή βελτιώνει την εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών της. Ειδικοί όμως σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας υποστήριξαν εξαρχής πως η ενιαία πολιτική απορρήτου δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους χρήστες, εκτός από το να αποσυνδέονται από τον λογαριασμό τους, και δίνει τη δυνατότητα στην Google να παρακολουθεί με πρωτόγνωρη λεπτομέρεια τις online δραστηριότητες όσων αξιοποιούν το «οικοσύστημά» της.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Οκτώβριο οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές προειδοποίησαν την αμερικανική εταιρεία πως η ενιαία πολιτική απορρήτου παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, δίνοντάς της διορία τέσσερις μήνες για να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Με επικεφαλής τη CNIL, η οποία είχε αναλάβει να ερευνήσει νομικά το ζήτημα, οι Αρχές έκαναν 12 συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην καλύτερη ενημέρωση των χρηστών σχετικά με το ποιες πληροφορίες τους έχουν συλλεχθεί, από ποιες υπηρεσίες και για ποιο σκοπό.
Ωστόσο, «η διορία έληξε, χωρίς να δοθούν πειστικές και αποτελεσματικές απαν΄τησεις από την Google», αναφέρει η δήλωση της CNIL. Έτσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν οι ρυθμιστικές Αρχές είναι να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθορίσουν ένα κοινό πλάνο δράσης και να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε τα όποια μέτρα εναντίον της Google να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε υποστηρικτής των προσπαθειών για την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. «Όσες εταιρείες προσφέρουν ιντερνετικές υπηρεσίες εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να συμμορφώνονται στο κοινοτικό δίκαιο», είπε η Mina Andreeva, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης Viviane Reding. «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο τρόπο γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων τους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Google εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η ενιαία πολιτική απορρήτου της δεν αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα

Τζάκια Μαντάς Νέα στο Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."